konci kraljevstva

juri erera

odlomak iz knjige

Izdavač: Blum
Prevod: Vesna Stamenković
Godina izdanja: 2023.
Broj strana: 111
Povez: Broširano
Format: 17 x 10,5 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-046-1
Cena: 568 RSD

Konci kraljevstva – prvi deo trilogije

Kada Umetnika koji poseduje neverovatan pesnički talenat otkrije Kralj (lokalni narko-bos), on će ga imenovati za svog dvorskog pesnika. Svojom poezijom Umetnik uspeva da rekonstruiše dušu narko-kartela, opevavši sav sjaj i raskoš sveta gde se vlada gvozdenom rukom i bez skrupula, a intrige neumorno pletu. Prvobitno sa ciljem da veličaju i popularizuju sam kartel, te pesme će na kraju odigrati važnu ulogu u njegovoj propasti. Sa svojom specifičnom kombinacijom lirskog i uličnog jezika, pesničkih figura i slenga, Konci kraljevstva predstavljaju ne samo uzbudljiv prikaz života u sirotinjskim četvrtima prepunim droge, oružja i sukoba već i svojevrsni dijalog sa književnom tradicijom na koju se Erera nadovezuje: srednjovekovnim baladama i romansama, arhetipskim matricama bajki, ali i sa aktuelnim i u Meksiku dominantnim podžanrom narko-literature.

Apokaliptični kriminalni milje, tako popularan u Holivudu, filigranski preciznim i svedenim književnim postupkom autor vešto kombinuje sa univerzalnim temama na kojima velika književnost oduvek počiva. Sa Jurijem Ererom savremeni Meksiko je dobio beskompromisnog (crnog) hroničara savremene epohe i
sudbina izgubljenih, uplašenih i surovih.

Juri Erera važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala, i to ne samo u Meksiku i Južnoj Americi već i u Sjedinjenim Državama, gde ima status kultnog književnog superstara. Konci kraljevstva, prvi roman u nezvaničnoj trilogiji najavio je njegovo najčuvenije delo Znaci koji će prethoditi kraju sveta, kojim je stekao svetsku slavu, zatim i Razmenu tela, kratki roman kojim je potvrdio i ostvario svoj ogromni potencijal.

***

Njegov stil pisanja ne nalikuje nijednom drugom, to je jedinstveni preobražaj jezika, svojevrsni poetski sleng.

– New York Times

Zapanjujuće lepo i tematski bogato… ovaj roman je moćna i upečatljiva meditacija o društvenoj i ekonomskoj vrednosti umetnosti u svetu u kome vlada borba za moć.

– Publishers Weekly

Njegova proza je zadivljujuća, ovaj roman otvara zlatne kapije meksičke književnosti.

– Elena Ponijatovska

Erera je eklektičar kulturnih formi, književnih koliko i lingvističkih. Naracija je u Koncima kraljevstva bardski sveznajuća, a mitopoetski ton izbrušen dijaloškim slengom. Muzikalnost proze pretvara ovaj neveliki roman u unikatni narko-korido.

– Americas Quarterly

JURI ERERA (1970), jedan od najboljih savremenih meksičkih pisaca, urednik, politikolog i univerzitetski profesor. Rođen je u Aktopanu, u Meksiku. Diplomirao je političke nauke na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika, magistrirao kreativno pisanje na Univerzitetu u Teksasu, a doktorirao hispanistiku na Berkliju. Dosad je objavio romane Konci kraljevstva (2004), Znaci koji će prethoditi kraju sveta (2009), Razmena tela (2013), Diez planetas (2019), La estación del pantano (2022), kao i brojne priče i dve knjige za decu. Prvi roman njegove neformalne trilogije, Konci kraljevstva, ovenčan je nagradama Frontera de Palabras (2003, Meksiko) i Otras Voces, Otros Ámbitos (2009, Španija), gde ga je žiri od 100 različitih stručnjaka – kritičara, urednika, kulturnih novinara – proglasio najboljim fikcijskim delom objavljenim u Španiji. Znaci su Ererin prvi roman preveden na engleski; proglašen je najboljom prevedenom knjigom 2016, a našao se i na mnogim književnim top-listama (The Guardian, NBC news…). Poslednji deo trilogije, Razmena tela, ušao je u najuži izbor za Oksford-Vајdenfeldovu i Međunarodnu dablinsku književnu nagradu. Nemački prevod cele trilogije nagrađen je priznanjem „Ana Zegers”.

Ostala izdanja iz ove edicije: