izbavljenje

džejms diki

odlomak iz knjige

press materijal

Izdavač: Blum
Prevod: Mario Suško
Godina izdanja: 2019.
Broj strana: 268
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-004-1
Cena: 699 RSD

IZBAVLJENJE – Četiri prijatelja odlučuju da pobegnu od gradske vreve i gomile poslovnih obaveza kojima su svakodnevno okupirani. Odlaze u netaknutu divljinu Džordžije, nameravajući da se kanuima spuste niz brzake neukroćene reke. Ubrzo će se zameriti lokalnim gorštacima i na teži način shvatiti da priroda kojoj su prepušteni nije ni približno opasna kao ona ljudska.

Dikijev roman Izbavljenje je psihološki triler koji je daleko više od nasilne avanturističke priče. Plovidba po neobuzdanoj reci zapravo predstavlja čin inicijacije četvorice muškaraca koji dolaze iz urbane sredine i zastrašujući test njihove izdržljivosti. Ovaj roman, koji mnogi porede sa čuvenim Srcem tame Džozefa Konrada, našao se na listi sto najboljih romana napisanih na engleskom jeziku po izboru časopisa Tajm, a takođe je i doživeo ekranizaciju u kultnom delu Džona Burmana (Deliverance), koje se i danas smatra jednim od najboljih filmova epohe.

Pročitajte još jedan roman iz književne riznice Blum izdavaštva.

Džejms Diki (1923–1997) smatra se jednom od značajnijih figura američke književnosti sredine XX veka.

Do književnosti ga je vodio uzbudljiv životni put: već nakon prvog semestra, napustio je Poljoprivredni fakultet i pridružio se avijaciji 1942. Drugi svetski rat proveo je kao operater na radaru tokom noćnih letova. Po povratku iz rata, diplomirao je engleski i filozofiju. Neko vreme je predavao na različitim univerzitetima, a uporedo se bavio i marketingom za velike firme, poput Koka-Kole. Prvu zbirku pesama objavio je tek posle tridesete godine. Nakon toga, posvetio se isključivo predavanju i pisanju.

Široj čitalačkoj javnosti najpoznatiji je kao pesnik – objavio je više od dvadeset zbirki poezije, zbirka Buckdancer’s choise: Poems (1965) ovenčana je Nacionalnom književnom nagradom, a naredne godine Diki je proglašen za nacionalnog pesnika SAD – priznanje koje su nosila najznačajnija pesnička imena u Americi. Diki je za života napisao svega tri prozna dela, od kojih se Izbavljenje smatra najuspelijim.

Ostala izdanja iz ove edicije: