sistem toliko blistav da zaslepljuje

amanda svenson

odlomak iz knjige

press materijal

Izdavač: Blum
Prevod: Zorica Kovačević
Godina izdanja: 2021.
Broj strana: 594
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-009-6
Cena: 1049 RSD

„Sistem toliko blistav da zaslepljuje” je misteriozna porodična priča Amande Svenson, četvrti roman ove švedske autorke, višestruko je nagrađivan i preveden na mnoge svetske jezike, između ostalih, i na nemački i engleski.

Roman prati život troje blizanaca: Sebastijana, neurologa i člana misteriozne naučne londonske organizacije čija je preokupacija kognitivni razvoj, Klare, novinarke koja putuje na Uskršnja ostrva da intervjuiše čoveka ubeđenog u dolazak apokalipse, i Matilde, devojke sa sela u Švedskoj gde živi sa svojim dečkom i njegovom ćerkom. Trojke će primiti vest od majke da im je otac nestao. Uskoro će otkriti tajnu skrivenu 25 godina koja će promeniti tok njihovih života.

Pročitajte još jedan književni dragulj u riznici Blum izdavaštva

„Na prvi pogled deluje kao samo još jedan komplikovani skandinavski roman, ali u nekoliko rečenica čitalac ima neodoljiv osećaj da je to zapravo posebno, odvažno, inventivno i zabavno delo.”

— Filip Gvin Džouns

Amanda Svenson (1987), švedska književnica i novinarka. Odrasla je u Malmeu, gde je još u detinjstvu počela da piše, a sa samo sedamnaest godina dospela je u finale nagrade Lilla Augustpriset. Izučavala je kreativno pisanje u školi u Svalevu, a studirala je književnost i francuski jezik na Univerzitetu u Lundu. Dosad je objavila romane Hey Dolly (2008), Välkommen till den här världen (2011; nominovan za Augustpriset), Allt det där jag sa till dig var sant (2014) i Ett system så magnifikt att det bländar (2019). U London se seli 2015, a nekoliko godina kasnije u Kornvol. Dobitnica je nagrada Svenska Dagbladets litteraturpris (2019) i Samfundet De Nios Särskilda pris (2011). 

Ostala izdanja iz ove edicije: