znaci koji će prethoditi kraju sveta

juri erera

odlomak iz knjige

Izdavač: Blum
Prevod: Vesna Stamenković
Godina izdanja: 2023.
Broj strana: 105
Povez: Broširano
Format: 17 x 10,5 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-047-8
Cena: 568 RSD

Znaci koji će prethoditi kraju sveta – drugi deo trilogije

Priča prati Makinu, mladu, temperamentnu devojku neustrašivog i slobodnog duha, u potrazi za bratom koji je emigrirao. Ona ima samo jedan zadatak: da mu prenese majčinu poruku. Oslanjajući se na sopstvenu snalažljivost, ali i resurse podzemlja, Makina će se tokom devet teških i izazovnih dana suočiti sa brojnim iskušenjima na svom putu po opasnom i neprijateljskom svetu punom pograničnih patrola, surevnjivih saputnika i policajaca rasista. Erera ne piše prosto o svom zavičaju i životu na meksičko-američkoj granici, on stvara svoj sopstveni, mitski Meksiko, ponikao na drevnim pričama i legendama.

Preplićući nove i tradicionalne forme, savremenu ekspresiju, astečku mitologiju i svoje omiljene donkihotovske motive, Erera nam pruža jedinstvenu priču o nedaćama meksičkih imigranata, koji su spremni čak i život da stave na kocku u potrazi za obećanom zemljom. Ali šta se dešava kad nađeni raj bude gori od pakla? Znaci koji će prethoditi kraju sveta, iako po svom obimu neveliko delo, ocenjeno kao jedno od najoriginalnijih i najlepših napisanih na španskom jeziku u XXI veku, Ereri je donelo slavu i prevode na brojne jezike širom sveta.

***

Erera nikada ne zaboravlja turbulentnu i dirljivu ljudskost svojih protagonista: snalažljivoj, prkosnoj Makini je
suđeno da postane jedan od najznačajnijih likova u novoj meksičkoj literaturi… Erera stvara radikalno nov jezik… i sažima na nekoliko stranica ono za šta bi drugim autorima bile potrebne stotine.

– Horhe Volpi

Ererin stil pisanja je poetski i oneobičavajući… U ovoj knjizi, koja obiluje legendama, imigrirati znači zauvek ući u zemlju senki.

– Wall Street Journal

Samo ovo ću vam reći: pročitajte Znake! U devet kratkih poglavlja naći ćete magiju Alise u Zemlji čuda,
tamu Danteovog Pakla, distopiju Makartijevog Puta

– Guardian Books Blog

Znaci su puni uzbudljivih momenata i oštrih zaokreta na nivou radnje koliko i rečenice… Znaci nude
čitaocu vanvremenski i blagovremeni ep u minijaturi.

– Biblioklept

JURI ERERA (1970), pisac, urednik, politikolog i univerzitetski profesor. Rođen je u Aktopanu, u Meksiku. Diplomirao je političke nauke na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika, magistrirao kreativno pisanje na Univerzitetu u Teksasu, a doktorirao hispanistiku na Berkliju. Dosad je objavio romane Konci kraljevstva (2004), Znaci koji će prethoditi kraju sveta (2009), Razmena tela (2013), Diez planetas (2019), La estación del pantano (2022), kao i brojne priče i dve knjige za decu. Prvi roman njegove neformalne trilogije, Konci kraljevstva, ovenčan je nagradama „Frontera de Palabras” (2003, Meksiko) i „Otras Voces, Otros Ámbitos” (2009, Španija), gde ga je žiri od 100 različitih stručnjaka – kritičara, urednika, kulturnih novinara – proglasio najboljim proznim delom objavljenim u Španiji. Znaci su prvi Ererin roman preveden na engleski; proglašen je najboljom prevedenom knjigom 2016, a našao se i na mnogim književnim top-listama (The Guardian, NBC news…). Poslednji deo trilogije, Razmena tela, ušao je u najuži izbor za Oksford-Vајdenfeldovu i Međunarodnu dablinsku književnu nagradu. Nemački prevod cele trilogije nagrađen je priznanjem „Ana Zegers”.

***

Juri Erera važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji
autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala, i to ne samo u Meksiku i Južnoj Americi već i u Sjedinjenim Državama, gde ima status kultnog književnog superstara.
Konci kraljevstva, prvi roman u nezvaničnoj trilogiji najavio je njegovo najčuvenije delo Znaci koji će prethoditi kraju sveta, kojim je stekao svetsku slavu, zatim i Razmenu tela, kratki roman kojim je potvrdio i ostvario svoj ogromni potencijal.

Ostala izdanja iz ove edicije: