čitalac žila verna

almudena grandes

ČITALAC ŽILA VERNA – II deo pentologije Epizode beskonačnog rata čuvene španske književnice Almudene Grandes

Nino, sin civilne garde, ima devet godina, živi u kasarni u gradu u Sijera Sur de Jaen, i nikada neće moći da zaboravi leto 1947. Pepe Portugalac, misteriozni, fascinantni stranac, koji se upravo nastanio u zabačenom mlinu, postaje njegov prijatelj i model, čovek kakav bi želeo da postane jednog dana. Dok zajedno provode popodneva na obalama reke, Nino će se zakleti u sebi da nikada neće biti civilna garda kao njegov otac, i počeće da pohađa časove daktilografa na seoskoj kući Rubias, gde porodica neudatih žena, udovica i siročadi, odolevaju na granici između planina i ravnice. Dok otkriva novi svet zahvaljujući avanturističkim romanima koji će ga pretvoriti u drugu osobu, Nino shvata istinu koju niko nije želeo da mu kaže. U Sijeri Sur se vodi rat, ali neprijatelji njegovog oca nisu njegovi. Posle tog leta, počeće da drugim očima gleda na gerilce predvođene Čenserom i da razume zašto njegov otac želi da nauči da kuca.

Knjiga uskoro izlazi iz štampe!

ALMUDENA GRANDES (1960–2021) bila je jedna od najvažnijih savremenih španskih književnica. Studirala je geografiju i istoriju u Madridu i odmah se priključila kontrakulturnom pokretu „La movida Madrilena”, posvetivši se stvaranju nove, slobodne, buntovničke umetničke scene.

Njen prvi roman, Odrastanje Lulu (1989; po kome je snimljen čuveni film Bigasa Lune), doneo joj je i prvu nagradu, a do kraja svoje bogate spisateljske karijere zaslužiće gotovo 20 najprestižnijih nacionalnih i internacionalnih priznanja.

U neke od njenih najpoznatijih i najuspelijih romana takođe spadaju i Atlas de geografía humana (1998), El corazón helado (2007), Inés y la alegría (2010) i Los Pacientes del Doctor García (2017), od kojih se poslednja dva nalaze u sastavu nedovršenog šestoknjižja epskih razmera pod nazivom Epizode beskonačnog rata.

Na političkoj sceni autorka je bila prodoran glas levice, borac za ljudska prava i prava žena, protivnik svake vrste nasilja, rasizma i terorizma, oštri kritičar savremenog društva opijenog materijalizmom i konzumerizmom.

 

http://www.almudenagrandes.com/

Pripremamo i sledeća izdanja: