o nama

Izdavačka kuća Blum nastala je kao rezultat dugogodišnjeg iskustva i želje da objavljujemo knjige kakve i sami volimo da čitamo. Naš cilj je pre svega objavljivanje i promovisanje kvalitetne književnosti. Duboko smo uvereni da vešto napisane univerzalne priče koje dotiču svakog pojedinca zaslužuju da nađu mesto na domaćem izdavačkom nebu i tu smo da ih pronađemo za vas. Pažljivo biramo i uređujemo naslove, dok za prevod angažujemo vrhunske stručnjake iz branše.

Naša izdavačka kuća dobila je ime po Leopoldu Blumu, protagonisti Džojsovog Uliksa, briljantnog modernističkog romana koji se smatra jednim od najznačanijih književnih dela u istoriji, dok su edicije naših izdanja simbolički dobile imena po njegovim poglavljima. Za sada postoje tri edicije: „Kirka” je posvećena fikciji, „Kiklopi” naslovima iz oblasti nefikcije, dok „Kalipso” okuplja najaktuelnije naslove iz oblasti popularnih nauka.

naša misija

Za Blum važi krilatica „ono si što čitaš”. Zato težimo da pokrijemo najkvalitetnije naslove iz svih oblasti i žanrova, jer uprkos našim različitim književnim ukusima – svima nam je zajednička ljubav prema knjigama. Kao mlada kuća sa originalnim dizajnom i posvećenim, entuzijastičnim zaposlenima, Blum nije samo još jedan izdavač na tržištu – već tim prijatelja sa idejom izdavanja iskrenih i uzbudljivih knjiga, koje će trajati duže od nas, koje se čitaju i glavom i srcem, i ostaju uz čitaoca i nakon sklapanja korica. Želimo da uživate u našim izdanjima bar onoliko koliko smo i mi uživali dok smo ih pripremali za vas.

upoznajte blumovce

O nama 1

Aleksandar Šurbatović

glavni urednik

Aleksandar Šurbatović (1973), završio je Opštu književnost i teoriju književnosti. Bio je dugogodišnji glavni urednik Izdavačke kuće Dereta, a takođe je uređivao rukopise u IK Filip Višnjić i Mali vrt. Do sada je uredio i priredio preko 350 naslova, uglavnom prevedene književnosti, a bavi se i prevođenjem proze i poezije sa engleskog jezika. Izdao je zbirke poezije „Mitologija spaljene zemlje“ (Filip Višnjić, 2010) i „Priče o gospođi Kon” (Kontrast izdavaštvo, 2015), kao i roman „Upokojavanje prosektora Majerhofera“ (Vulkan, 2011).

O nama 2

Anja Marković

izvršni urednik

Anja Marković (1988) završila je Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Autorka je zbirki pesama „Napolju su ljudi” (2012) i „Kowloon” (2016). Nekoliko godina je radila kao izvršni urednik u Izdavačkoj kući Dereta, a po potrebi frilensovala za Kontrast.

O nama 3

Tijana Petković

izvršni urednik

Tijana Petković (1993) završila je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu kao student generacije. Radila je kao lektor, a zatim i izvršni urednik u Izdavačkoj kući Dereta. Prevela je „Vilinski vodič kroz mitski svet ljudskih bića” sa ruskog jezika (Dereta, 2019).

Pin It on Pinterest

Share This