o nama

Blum je izdavačka kuća osnovana 2018, tačnije 16. juna, kada je rođen veliki Bokačo, Džojs je upoznao svoju buduću suprugu Noru Barnakl i prvi put je izveo šetnju, a njegov junak Leopold Blum dablinskim ulicama je krenuo u svoju mikroodiseju koja će, ispostaviće se, suštinski promeniti svetsku književnost. Naša ideja kao izdavača jeste da nastavimo tu zavodljivu književnu flaneriju i da skoro čitav jedan vek posle prvog izdanja Uliksa pokušamo da pronađemo podjednako lepa i značajna dela koja će suštinski odrediti duh našeg vremena, ali i baciti novi sjaj na klasična dela. Ne zaboravite da je reč blum neraskidivo vezana za cvetanje, rađanje i obnavljanje, za večni krug života, čijem beskonačnom kretanju želimo i mi da doprinesemo.

naša misija

Za Blum važi krilatica „ono si što čitaš”. Zato težimo da pokrijemo najkvalitetnije naslove iz svih oblasti i žanrova, jer uprkos našim različitim književnim ukusima – svima nam je zajednička ljubav prema knjigama. Kao mlada kuća sa originalnim dizajnom i posvećenim, entuzijastičnim zaposlenima, Blum nije samo još jedan izdavač na tržištu – već tim prijatelja sa idejom izdavanja iskrenih i uzbudljivih knjiga, koje će trajati duže od nas, koje se čitaju i glavom i srcem, i ostaju uz čitaoca i nakon sklapanja korica. Želimo da uživate u našim izdanjima bar onoliko koliko smo i mi uživali dok smo ih pripremali za vas.

upoznajte blumovce

Aleksandar Šurbatović

glavni urednik

Aleksandar Šurbatović (1973), završio je Opštu književnost i teoriju književnosti. Bio je dugogodišnji glavni urednik Izdavačke kuće Dereta, a takođe je uređivao rukopise u IK Filip Višnjić i Mali vrt. Do sada je uredio i priredio preko 350 naslova, uglavnom prevedene književnosti, a bavi se i prevođenjem proze i poezije sa engleskog jezika. Izdao je zbirke poezije „Mitologija spaljene zemlje“ (Filip Višnjić, 2010) i „Priče o gospođi Kon” (Kontrast izdavaštvo, 2015), kao i roman „Upokojavanje prosektora Majerhofera“ (Vulkan, 2011).

Anja Marković

izvršni urednik

Anja Marković (1988) završila je Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Autorka je zbirki pesama „Napolju su ljudi” (2012) i „Kowloon” (2016). Nekoliko godina je radila kao izvršni urednik u Izdavačkoj kući Dereta, a po potrebi frilensovala za Kontrast.

Tijana Petković

izvršni urednik

Tijana Petković (1993) završila je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu kao student generacije. Radila je kao lektor, a zatim i izvršni urednik u Izdavačkoj kući Dereta. Prevela je „Vilinski vodič kroz mitski svet ljudskih bića” sa ruskog jezika (Dereta, 2019).