melanholija I i II

jun fose

odlomak iz knjige

Izdavač: Blum
Prevod: Radoš Kosović
Godina izdanja: 2023.
Broj strana: 366
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-052-2
Cena: 849 RSD

“Melanholija”

Čuveni norveški umetnik iz 19. veka Laš Hertervig slikao je zadivljujuće pejzaže, bolovao od mentalne bolesti i umro u siromaštvu 1902. U Melanholiji I, Fose maestralno uranja u Hertervigov um u vreme njegovih studentskih dana, kada je pretrpeo težak nervni slom.

Kao student na Dizeldorfskoj akademiji, Hertervig je bio paralisan paranojom i mahnito zaljubljen u Helene Vinkelman, petnaestogodišnju ćerku svoje stanodavke. Zbog opsesije maloletnicom, pune lirskog sladostrašća i neobuzdanih seksualnih halucinacija, Hertervig završava na ulici.

Izložen porugama, očajnički pokušava da ponovo uđe u stan Vinkelmanovih. Na kraju završava u duševnoj bolnici, gde doktor kao uzrok njegovih problema vidi preteranu masturbaciju.

U poslednjem odeljku prvog dela, početkom devedesetih godina XX veka, upoznajemo se sa takođe poremećenim piscem Vidmeom, koji, inspirisan Hertervigovom slikom „Sa Borgeje”, poput samog Fosea želi da napiše roman o slikaru. Melanholija II smeštena je u 1902. godinu i ispričana iz perspektive njegove izmišljene sestre Uline.

Kombinujući istorijske činjenice sa fikcijom, autor nas uvlači duboko u svet umetnikove tanane duše, čija ranjivost izaziva njegov tragičan kraj, ali koaj poseduje i neverovatan dar da uvidi božanstvenu lepotu sveta tamo gde je drugi ne bi ni opazili.

Iako je prvobitno ovaj roman izdat u dva toma, danas autor insistira na tome da je u pitanju celina koja ne trpi zasebna izdanja. Jun Fose važi za jednog od najznačanijih svetskih autora današnjice, a Melanholija za njegov najbolji roman, po kome je napisana čak i jedna opera.

Edicija Kirka

JUN FOSE (1959), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2023, smatra se jednim od najvažnijih savremenih evropskih i svetskih pisaca. Rođen je u oblasti Haugesund na zapadu Norveške, gde i danas povremeno živi, kao i u Austriji, ali i u „Pećini” u Oslu, počasnoj rezidenciji od nacionalnog značaja koju je kralj Norveške namenio isključivo za najvećeg živog umetnika. U svojoj bogatoj spisateljskoj karijeri napisao je više od 20 proznih dela, 30 pozorišnih komada i 8 zbirki poezije. Preveden je na većinu svetskih jezika i dobitnik je nekih od najznačajnijih umetničkih priznanja, kod kuće i u inostranstvu: Evropske nagrade za književnost, nagradā Nordijskog saveta za književnost i Švedskog saveta za književnost, Ibsenove nagrade i mnogih drugih. Danas je Fose jedan od najizvođenijih savremenih dramskih pisaca u svetu.

Ostala izdanja iz ove edicije: