meksička trilogija

juri erera

Izdavač: Blum
Prevod: Vesna Stamenković
Godina izdanja: 2023.
Broj strana: 337
Povez: Broširano
Format: 17 x 10,5 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-046-1; 978-86-6070-047-8; 978-86-6070-048-5
Cena: 1704 RSD
Cena sa popustom: 1199 RSD

MEKSIČKA TRILOGIJA: Komplet od 3 romana Jurija Erere – Konci kraljevstva, Znaci koji su prethodili kraju sveta Razmena telaneformalno zajedno čine trilogiju koja je ovom meksičkom autoru donela status književnog superstara prvenstveno u SAD, ali i širom sveta.

Konci kraljevstva, prvi roman u nezvaničnoj trilogiji najavio je njegovo najčuvenije delo Znaci koji će prethoditi kraju sveta, kojim je stekao svetsku slavu, zatim i Razmenu tela, kratki roman kojim je potvrdio i ostvario svoj ogromni potencijal. Svaki od ovih romana može se čitati samostalno, i to bilo kojim redosledom, pošto se događaji i likovi ne naslanjaju jedni na druge.

****
Njegov stil pisanja ne nalikuje nijednom drugom, to je jedinstveni preobražaj jezika, svojevrsni poetski sleng.
****
Zapanjujuće lepo i tematski bogato… ovaj roman je moćna i upečatljiva meditacija o društvenoj i ekonomskoj vrednosti umetnosti u svetu u kome vlada borba za moć.
– Publishers Weekly
****
Njegova proza je zadivljujuća, ovaj roman otvara zlatne kapije meksičke književnosti.
– Elena Ponijatovska
****
Erera je eklektičar kulturnih formi, književnih koliko i lingvističkih. Naracija je u Koncima kraljevstva bardski sveznajuća, a mitopoetski ton izbrušen dijaloškim slengom. Muzikalnost proze pretvara ovaj neveliki roman u unikatni narko-korido.
– Americas Quarterly
****
Erera nikada ne zaboravlja turbulentnu i dirljivu ljudskost svojih protagonista: snalažljivoj, prkosnoj Makini je suđeno da postane jedan od najznačajnijih likova u novoj meksičkoj literaturi… Erera stvara radikalno nov jezik… i sažima na nekoliko stranica ono za šta bi drugim autorima bile potrebne stotine.
– Horhe Volpi
****
Ererin stil pisanja je poetski i oneobičavajući… U ovoj knjizi, koja obiluje legendama, imigrirati znači zauvek ući u zemlju senki.
– Wall Street Journal
****
Samo ovo ću vam reći: pročitajte Znake! U devet kratkih poglavlja naći ćete magiju Alise u Zemlji čuda, tamu Danteovog Pakla, distopiju Makartijevog Puta…
– Guardian Books Blog
****
Znaci su puni uzbudljivih momenata i oštrih zaokreta na nivou radnje koliko i rečenice… Znaci nude čitaocu vanvremenski i blagovremeni ep u minijaturi.
– Biblioklept
****
Razmena tela je veličanstvena knjiga, a njen autor jedan od par nezamenljviih latinoameričkih pisaca
našeg doba.
– Patrisio Pron
****
Juri Erera munjevito gradi reputaciju jednog od najzanimljivijeg autora današnjice.
– Pop Matters
****
Ererina sposobnost da izrazi sve u tako malo reči, njegova veština da spoji ulični žargon sa poezijom života – naprosto su bez premca. Svet koji nastanjuju njegovi likovi je opasan i urban, poput razglednice poslate sa kraja sveta.
– Mark Haber
****
Ererin briljantni neobični stil odražava čudnovatost sveta: on zna da se brutalne, svakodnevne istine najbolje razotkrivaju kroz snove. Krvlju natopljeno, duboko i majstorski napisano.
– The Spectator
****
Romani Jurija Erere su poput svetlašca u beskrajnoj tami.
– Stiven Sparks

 

JURI ERERA važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala.

Erera je pisac, urednik, politikolog i univerzitetski profesor. Rođen je 1970. u Aktopanu, u Meksiku. Diplomirao je političke nauke na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika, magistrirao kreativno pisanje na Univerzitetu u Teksasu, a doktorirao hispanistiku na Berkliju. Dosad je objavio romane Konci kraljevstva (2004), Znaci koji će prethoditi kraju sveta (2009), Razmena tela (2013), Diez planetas (2019), La estación del pantano (2022), kao i brojne priče i dve knjige za decu. Prvi roman njegove neformalne trilogije, Konci kraljevstva, ovenčan je nagradama „Frontera de Palabras” (2003, Meksiko) i „Otras Voces, Otros Ámbitos” (2009, Španija), gde ga je žiri od 100 različitih stručnjaka – kritičara, urednika, kulturnih novinara – proglasio najboljim proznim delom objavljenim u Španiji. Znaci su prvi Ererin roman preveden na engleski; proglašen je najboljom prevedenom knjigom 2016, a našao se i na mnogim književnim top-listama (The Guardian, NBC news…). Poslednji deo trilogije, Razmena tela, ušao je u najuži izbor za Oksford-Vајdenfeldovu i Međunarodnu dablinsku književnu nagradu. Nemački prevod cele trilogije nagrađen je priznanjem „Ana Zegers”.

Ostala izdanja iz ove edicije: