dvorac gripsholm

kurt tuholski

odlomak iz knjige

press materijal

Izdavač: Blum
Prevod: Slobodan Damnjanović
Godina izdanja: 2020.
Broj strana: 188
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: ISBN: 978-86-6070-010-2
Cena: 649 RSD

Dvorac gripsholm: Kurt i njegova devojka Lidija odlučuju da se bar nakratko sklone od berlinskog meteža tridesetih godina prošlog veka, te odlaze na odmor u iznajmljenu kućicu pri impozantnom zamku Gripsholm, jednom od najstarijih u Švedskoj. Pet nedelja letovanja u očaravajućim seoskim predelima ispunjavaju šetnjom, plivanjem, sunčanjem, seksom i druženjem sa svojim gostima – Kurtovim prijateljem Karlom i Bili, Lidijinom najboljom prijateljicom.

Međutim, Bilino prisustvo neočekivano će uzburkati strasti i još jače rasplamsati žudnju dvoje zaljubljenih… Idilu ovog ljubavnog trougla narušiće susret sa nesrećnom devojčicom iz obližnjeg internata kojim upravlja sadistički nastrojena Nemica. Duboko pogođeni nepravdom, turisti odlučuju da oslobode devojčicu, uprkos svim nevoljama koje će im to doneti.

Dvorac Gripsholm, najuspelije delo Tuholskog, roman je lakoće i pitkosti osvežavajućih poput letnjeg povetarca, sa univerzalnom porukom o pogubnosti ignorisanja nepravde prema bližnjem i isceljujućoj moći ljubavi i nade. Po knjizi su snimljena dva filma, a 1995. godine u Nemačkoj je ustanovljena i književna nagrada koja nosi ime ovog kultnog autora.

Edicija Kirka

Kurt Tuholski (1890–1935) bio je uticajni nemački novinar, satiričar i književnik, koji je pisao i pod pseudonimima Kasper Hauzer, Peter Panter, Teobald Tiger i Ignac Vrobel. Diplomirao je na studijama prava, a ubrzo potom regrutovan je za borbu u Prvom svetskom ratu. Ratno iskustvo će od njega napraviti doživotnog pacifistu.

Na meti njegove satire prvenstveno se nalazio nacionalsocijalizam, zbog čega je 1929. morao da napusti Berlin i do smrti živi u egzilu u Švedskoj. Njegov poslednji članak u čuvenom časopisu Die Weltbühne izašao je u januaru 1933, do avgusta iste godine oduzeto mu je nemačko državljanstvo, a knjige su mu spaljene na lomači pod optužbom da su ogrezle u „književnoj pornografiji”.

Njegovo delo obuhvata na hiljade ispisanih stranica, od kojih se izdvajaju romani Schloß Gripsholm (1931) i Rheinsberg (1912), komedija Christoph Kolumbus oder Die Entdeckung Amerikas (1932), ilustrovana knjiga Deutschland, Deutschland über alles (1929). Umro je od predoziranja pilulama za spavanje. U njegovu čast dodeljuju se dve nagrade: PEN Tuholski u Švedskoj i Nagrada „Kurt Tuholski” u Nemačkoj.

Ostala izdanja iz ove edicije: