dvostruki portret – roman o agati kristi i oskaru kokoški

agneta pleijel

odlomak iz knjige

Izdavač: Blum
Prevod: Zorica Kovačević
Godina izdanja: 2021.
Broj strana: 188
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-023-2
Cena: 649 RSD

“Dvostruki portret – roman o Agati Kristi i Oskaru Kokoški”

Nije bilo ništa neobično u pojavi tog mladića koji je ušao u londonsku „Marlboro” galeriju lepih umetnosti na izložbu jednog od najvećih živih slikara. Neobična je, u stvari, bila ponuda da naslika portret njegove bake kao poklon za njen 80. rođendan.

Čitava stvar postaje još bizarnija kada legendarni ekspresionista bude čuo ime te gospođe. U pitanju je niko drugi do najprodavanija spisateljica na svetu, kraljica krimi-romana, od koje je samo još Šekspir prodao više knjiga. Treba reći da čitav taj skoro pa nemogući projekat opstaje samo zahvaljujući odlučnosti i viziji tog mladića, pogotovu ako se uzme u obzir da stara gospođa nije ni najmanje zainteresovana za duga i naporna poziranja, dok slikar isprva ne nalazi ništa zajedničko sa svojim potencijalnim modelom.

Ipak, 1969. godine, kada je čovek prvi put sleteo na Mesec, Evropa vri zbog studentskih nemira, u Vijetnamu je rat na vrhuncu, dvoje ostarelih umetnika se nalaze i počinju rad na portretu. U narednih 6 sesija njih dvoje se polako upoznaju i zbližavaju kroz razgovore o ljubavi, smrti, umetnosti, otkrivajući svoje strahove, žudnje i davno pokopane uspomene. Tako je nastao čuveni Kokoškin portret Agate Kristi.

edicija Kirka

Agneta Pleijel je jedna od najslavljenijih švedskih spisateljica današnjice. Diplomirala je filozofiju. Bila je urednik brojnih umetničkih i literarnih časopisa. Još od svoje prve knjige 1970. godine, aktivno piše romane, pesme i drame. Najveći komercijalni uspeh postigla je sa romanom Vindspejare iz 1987, a kod nas je do sada preveden samo jedan njen roman Lord Nevermore. Njene knjige su prevedene na brojne svetske jezike i nagrađene su brojnim domaćim i svetskim nagradama.

Ostala izdanja iz ove edicije: