nadnica za strah

žorž arno

odlomak iz knjige

press materijal

Izdavač: Blum
Prevod: Danka Selaković, Nada Mandić
Godina izdanja: 2019.
Broj strana: 172
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-002-7
Cena: 599 RSD

NADNICA ZA STRAH – Kada na naftnoj bušotini u Gvatemali dođe do eksplozije, američkoj kompaniji su potrebni šoferi koji će na mesto nesreće odvesti dva kamiona sa 1.500 tona nitroglicerina potrebnog za gašenje požara. Putevi su neasfaltirani i rizični, ali zato Amerikanci nude izdašnu novčanu nagradu.

Za četvoricu Evropljana – vagabunda „zarobljenih” u toj centralnoameričkoj zabiti – čija je očajnička želja da pobegnu iz zemlje ogrezle u bedi jača od njihovog straha, to će biti sasvim dovoljno da se upuste u opasnu avanturu koja se svakog trenutka može okončati eksplozijom. Nadnica za strah je ne samo snažna i uzbudljiva životna drama njenih protagonista već i običnih ljudi iz egzotičnih krajeva, koji, za razliku od vozača kamiona, svoju dramu ne preživljavaju – nego je žive.

Uvidevši ekspresivnost i slikovitost Arnoovog književnog dela, kultni francuski režiser Anri Žorž Kluzo, koga je Hičkok smatrao za jedinog sebi ravnog sineastu, snimio je istoimeni film, nagrađen Zlatnom palmom na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu i Zlatnim medvedom na festivalu u Berlinu (jedinstveni slučaj u istoriji tih festivala), kao i prestižnom nagradom BAFTA za najbolji film.

Pročitajte još jedan književni dragulj iz riznice Blum izdavaštva.

Žorž Arno (1917–1987, pravo ime Anri Žirar), bio je francuski pisac, istraživački novinar i politički aktivista.

Nakon misterioznog ubistva njegovog oca, zaposlenog u Ministarstvu spoljnih poslova Višijevske Francuske, Žorž Arno je bio optužen za taj zločin 1941, a zbog opšteg ratnog haosa umalo je stradao od gladi i hladnoće u zatvoru. Ipak, posle dve i po godine porota ga je oslobodila, nakon čega je otišao u Pariz. Pisao je pesme, a neke od njih je izvodila i Edit Pjaf. Brzo je potrošio porodično nasledstvo poklonivši veliki deo u dobrotvorne svrhe, ali je pritom zapao u brojne dugove, zbog čega je morao da beži u Južnu Ameriku.

To putovanje ga je inspirisalo da napiše svoje najslavnije delo, Nadnica za strah, jedan od najčitanijih francuskih romana tog vremena. Sa svojom drugom suprugom preselio se u Alžir, gde je osnovao školu žurnalizma i jedne liberalne novine. Potom su se zajedno vratili u rodnu Francusku, da bi se na kraju nastanili u Barseloni, gde je i umro.

Ostala izdanja iz ove edicije: