razmena tela

juri erera

odlomak iz knjige

Izdavač: Blum
Prevod: Vesna Stamenković
Godina izdanja: 2023.
Broj strana: 121
Povez: Broširano
Format: 17 x 10,5 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-048-5
Cena: 568 RSD

Razmena tela – završni deo trilogije

U bezimenom meksičkom gradu zavladala je kuga. I pored jakog prisustva vojske na ulicama, borbe organizovanih bandi svakodnevna su pojava. Ulice su opustele, a gradske službe su prestale sa radom. Iako ga instinkt tera da ostane kod kuće, Izbavitelj odlučuje da izađe van. Dve zaraćene kriminalne familije
koje terorišu grad došle su u pat-poziciju: imaju puno mrtvih sa obe strane, a Izbavitelj je taj koji bi trebalo da posreduje i organizuje razmenu tela. Poput kakvog ukletog drevnog heroja, polako počinje da uranja u podzemlje grada, koji još na površini podseća na pakao. Sirotinjske četvrti, opasne birtije, mračne, prljave
ulice postaju hadska pozornica ovog romana, a surovi kriminalci, unesrećene porodice i mrtvi taoci njegovi protagonisti.
Razmena tela je distopijski noar u kome se čuju odjeci Romea i Julije, velikih Bolanja i Čendlera, klasične grčke tragedije (ali na steroidima), gde su iskupljenje, porodica, nasilje, seks i smrt neophodni sastojci ovog književnog podviga. Erera je još jednom pokazao svoje neverovatno majstorstvo dostojno tek nekolicine
odabranih umetnika koji su na malom prostoru stvarali velike čarolije.

***

Razmena tela je veličanstvena knjiga, a njen autor jedan od par nezamenljviih latinoameričkih pisaca
našeg doba.

– Patrisio Pron

Juri Erera munjevito gradi reputaciju jednog od najzanimljivijeg autora današnjice.

– Pop Matters

Ererina sposobnost da izrazi sve u tako malo reči, njegova veština da spoji ulični žargon sa poezijom života – naprosto su bez premca. Svet koji nastanjuju njegovi likovi je opasan i urban, poput razglednice poslate sa kraja sveta.

– Mark Haber

Ererin briljantni neobični stil odražava čudnovatost sveta: on zna da se brutalne, svakodnevne istine najbolje razotkrivaju kroz snove. Krvlju natopljeno, duboko i majstorski napisano.

– The Spectator

Romani Jurija Erere su poput svetlašca u beskrajnoj tami.

– Stiven Sparks

JURI ERERA (1970), pisac, urednik, politikolog i univerzitetski profesor. Rođen je u Aktopanu, u Meksiku. Diplomirao je političke nauke na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika, magistrirao kreativno pisanje na Univerzitetu u Teksasu, a doktorirao hispanistiku na Berkliju. Dosad je objavio romane Konci kraljevstva (2004), Znaci koji će prethoditi kraju sveta (2009), Razmena tela (2013), Diez planetas (2019), La estación del pantano (2022), kao i brojne priče i dve knjige za decu. Prvi roman njegove neformalne trilogije, Konci kraljevstva, ovenčan je nagradama „Frontera de Palabras” (2003, Meksiko) i „Otras Voces, Otros Ámbitos” (2009, Španija), gde ga je žiri od 100 različitih stručnjaka – kritičara, urednika, kulturnih novinara – proglasio najboljim proznim delom objavljenim u Španiji. Znaci su prvi Ererin roman preveden na engleski; proglašen je najboljom prevedenom knjigom 2016, a našao se i na mnogim književnim top-listama (The Guardian, NBC news…). Poslednji deo trilogije, Razmena tela, ušao je u najuži izbor za Oksford-Vајdenfeldovu i Međunarodnu dablinsku književnu nagradu. Nemački prevod cele trilogije nagrađen je priznanjem „Ana Zegers”.

***

Juri Erera važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji
autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala, i to ne samo u Meksiku i Južnoj Americi već i u Sjedinjenim Državama, gde ima status kultnog književnog superstara.
Konci kraljevstva, prvi roman u nezvaničnoj trilogiji najavio je njegovo najčuvenije delo Znaci koji će prethoditi kraju sveta, kojim je stekao svetsku slavu, zatim i Razmenu tela, kratki roman kojim je potvrdio i ostvario svoj ogromni potencijal.

Ostala izdanja iz ove edicije: