istočni diwan

dževad karahasan

odlomak iz knjige

press materijal

Izdavač: Blum
Godina izdanja: 2019.
Broj strana: 455
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-003-4
Cena: 849 RSD

U Istočnom divanu prepliću se tri zasebne, ali tematski i motivski povezane priče o islamskim misticima različitih epoha: El-Mukaffi , El-Halladžu i El-Tevhidiju. Iz prepiske sa suprugom, Mukaffa se čitaocima otkriva kao junak koga je faustovska želja za znanjem odvukla od voljene žene, a Halladž i Tevhidi – o kojima saznajemo iz perspektive predstavnika reda i zakona – kao ljudi od duha nepravedno optuženi za zločin i zaveru.

Odvodeći nas u prošlost i na Istok, Karahasan progovara o odnosu izvanrednog pojedinca i društva, ali i o ključnim problemima čovekove egzistencije, pozivajući čitaoca na preispitivanje onoga što je univerzalno definišuće. Kombinujući detektivski zaplet i političke intrige na istorijskoj pozornici Istoka sa svojim besprekornim poznavanjem sufizma, Dževad Karahasan se oslanja na književnu tradiciju blisku našem čitaocu preko stvaralaštva Meše Selimovića, istovremeno šireći i preispitujući njene domete.

Pročitajte još jedan dragulj u književnoj riznici Blum izdavaštva.

Dževad Karahasan (Duvno, 1953), bosanskohercegovački romanopisac, dramaturg i esejista.

Studirao je komparativnu književnost i teatrologiju u Sarajevu i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao predavač na univerzitetima u Salcburgu, Inzbruku, Berlinu i Sarajevu. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su i Počasna nagrada „Hajnrih Hajne”, Geteova medalja, Nagrada „Bruno Krajski”, Herderova nagrada itd. Radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salcburgu. Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. Između ostalog, napisao je romane Šahrijarov prsten, Sara i Serafina, Noćno vijeće, Sjeme smrti, knjige pripovjedaka Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta, te knjige eseja O jeziku i strahu, Dnevnik selidbe, Knjiga vrtova. Njegovo najpoznatije i, po mnogima, najuspešnije delo svakako je roman Istočni diwan.

Ostala izdanja iz ove edicije: