buvar i pekiše

gistav flober

odlomak iz knjige

press materijal

Izdavač: Blum
Prevod: Dobrila Stošić
Godina izdanja: 2020.
Broj strana: 394
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-007-2
Cena: 849 RSD
Kada jednog vrelog letnjeg dana sredovečni činovnici slučajno odaberu istu klupu na kojoj će sesti da predahnu, otpočinje prijateljstvo kakvo se retko sreće u istoriji književnosti. Uprkos fizičkim razlikama, krupni Buvar i sitni Pekiše otkrivaju da imaju pregršt sličnosti u karakteru i stavovima, koje ne odlikuje baš prevelika inteligencija. Nakon iznenadne vesti o dobijenom nasledstvu, odlučuju da napuste Pariz i pređu na selo, što pokreće niz komičnih epizoda.
Naši junaci se okušavaju u najrazličitijim naukama – poljoprivredi, hemiji, arheologiji, arhitekturi, politici, religiji, pa čak i medicini… Iako o ništa ne znaju o ovim oblastima, to ih neće sprečiti da iskopavaju fosile i leče teško obolele ljude.
Ovo poslednje Floberovo, možemo slobodno reći remek-delo, predstavlja satiričan, na mahove urnebesan prikaz francuske buržoazije XIX veka, njenih konvencija, stereotipa i ograničenosti. Flober je ovaj roman zamislio kao svoje životno delo, pa je u procesu istraživanja pre nego što je započeo sa samim pisanjem pročitao čak 1500 knjiga. Iako ne u potpunosti zaokružen i tek posthumno objavljen, (rukopis od 4000 stranica sastavila je autorova sestričina nakon njegove prerane smrti),ovaj roman će ostati jedno od najznačajnijih i najzanimljivih dela svetske književnosti, a njegovi protagonisti koji prave cirkus u provinciji – legendarni književni duo.
Pročitajte još jedan dragulj u riznici Blum izdavaštva.

Gistav Flober (1821–1880) – francuski prozaista i jedan od najeminentnijih predstavnika realizma, čuven po svom estetičkom perfekcionizmu i strogim standardima stila, zbog čega je svako delo pisao dugo i uz brižljivo istraživanje. Rođen je u Ruenu, u buržoaskoj porodici, a pisanjem je počeo da se bavi još u đačkom dobu (Memoare jednog ludaka napisao je sa samo 16 godina!). Kada mu je sa dvadeset dve ustanovljeno da boluje od epilepsije, napustio je studije prava u Parizu i posvetio se pisanju.

Njegovo najpoznatiije delo svakako je roman Gospođa Bovari (1857), zbog koga je Flober završio na sudu zbog navodnog nemorala, ali je na kraju bio oslobođen optužbe. Između ostalog, autor je romana Sentimentalno vaspitanje (1869), Salambo (1862), Iskušenje svetog Antonija (1849) i novele Novembar (1842). Njegovo delo uticalo je na stvaralaštvo mnogih potonjih književnih velikana, poput Kafke i Kucija. Nikada se nije oženio niti imao dece, jer, kako je sam izjavio u jednom ličnom pismu, nije želeo da ikoga osudi na užas i sramotu postojanja. Umro je od moždanog krvarenja u 58. godini.

Ostala izdanja iz ove edicije: