estoril

dejan tiago stanković

odlomak iz knjige

press materijal

Izdavač: Blum
Godina izdanja: 2019.
Broj strana: 400
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-000-3

Tiraž rasprodat

S kraja na kraj Evrope besni Drugi svetski rat. Neutralni Portugal ostaje jedna od malobrojnih oaza mira, neizbežna stanica na ruti prognanika i jedino mesto gde su se agenti zaraćenih strana mogli susresti i saznati nešto jedni o drugima. Dok se u Lisabonu proživljava drama izbegličke krize i vodi prikriveni obaveštajni rat, Estoril, nevelika rivijera pokraj prestonice, proživljava svoje zlatno doba.

U sledećih nekoliko godina tuda prolaze brojna znana i neznana imena: oni najbogatiji, najuticajniji ili pak oni sa najviše sreće. Upravo o njima pripoveda ovaj roman. Ipak, glavni junak ovog dela jeste luksuzni Hotel „Palasio”. Iz njegove priče – ratne ali bez ijednog ispaljenog metka, rekonstruisane iz sećanja, zapisa svedoka i dokumenata iz te epohe – saznajemo kako je Ijan Fleming susreo pravog agenta 007, šta je navelo Crnjanskog da napiše svoj „Lament nad Beogradom”, otkuda potiče ideja za kultni film Majkla Kertiza Kazablanka i odakle Sent Egziperiju inspiracija da napiše čuvenog Malog Princa.

Blum izdavaštvo

Dejan Tiago Stanković (Beograd, 1965) pisac je i književni prevodilac.

Piše na srpskohrvatskom i portugalskom jeziku, sa kojih i prevodi. Nakon završenih studija arhitekture, 1991. seli se u London, a potom u Lisabon, gde će početi da se bavi prevođenjem i pisanjem. Na portugalski je preveo dela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića i Dušana Kovačevića, dok je na srpski preveo Pesoina i Saramagova dela. Njegova prva autorska knjiga je zbirka pripovedaka Odakle sam bila više nisam, za kojom sledi roman Estoril.

Obe knjige su ušle u najuži izbor za više domaćih nagrada, a Estoril je ovenčan Nagradom „Branko Ćopić”, koju dodeljuje SANU, HWA Crowns Literary Award by The Historical Writers’ Association, 2018. Osim književnog stvaralaštva, piše i članke za mnoge srpske, hrvatske, portugalske i brazilske pisane medije.

Ostala izdanja iz ove edicije: