istorija gestapoa

žak delaru

Izdavač: Blum
Prevod: Marija Eker Manolić
Godina izdanja: 2021.
Broj strana: 463
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 9788660700270
Cena: 1098 RSD

Istorija Gestapoa:

Od 1933. do 1945. Gestapo je bio glavno oruđe nacističke Nemačke u kontraobaveštajnim aktivnostima, političkim progonima i zavođenju nezapamćenog terora. Autor ovog kapitalnog dela, i sam zarobljenik nacista u okupiranoj Francuskoj, pokušava da otkrije kako je zemlja Betovena uspela da uzdigne sadizam na pijedestal vrhovnog umeća.
Kroz razgovore sa bivšim agentima Gestapoa, on gradi slojevitu istorijsku sliku sile koja je hirurški precizno koristila sistematične metode likvidacije neistomišljenika, bez obzira na godine, u nameri da stvori arijevsko eugenističko društvo zasnovano na konceptu koji su sami nazvali konačno rešenje.
Ova knjiga predstavlja analitički osvrt na jednu od najstrašnijih organizacija koje je ljudsko društvo ikada stvorilo, zaokružujući spisak najodgovornijih fanatika i megalomana koji su od nje stvorili tako uspešnu i zlokobnu mašineriju – od Hajdriha, Ajhmana, Milera, i mnogih drugih, pa sve do samog vrhovnog egzekutora Himlera, desne Hitlerove ruke koja je 12 godina držala kosu u čijem strašnom otkosu će stradati milioni nevinih.
ŽAK DELARU (1918–2014) bio je borac u francuskom pokretu otpora i nekadašnji policijski komesar u Centralnom direktoratu pariske policije. Tokom rata 1944, Gestapo ga je uhapsio u Limožu, te je oslobođenje dočekao u zarobljeništvu. Godine 1957. biva premešten u Alžir, gde sprovodi unutrašnju istragu u vezi sa torturom koju su sprovodile francuske okupacione snage nad članovima pokreta otpora za nezavisnost Alžira. Kasnije, biće jedan od glavnih operativaca u borbi protiv francuske desničarske organizacije OAS, sa jakim uporištem u vojsci, koja se zalagala za ostanak Alžira pod francuskim patronatom čak i po cenu najsurovijih represalija nad lokalnim stanovništvom i terorističkim napadima u samoj Francuskoj. Nosilac je mnogih odlikova-
nja, među kojima i Oficir legije časti. Pored dela koje je pred vama i koje ga je proslavilo širom sveta doživevši brojna izdanja i prevode, napisao je još sedam knjiga, da spomenemo samo Nacisti su među nama i OAS protiv Degola.

Ostala izdanja iz ove edicije: