atinska imperija: istorija atine do peloponeskog rata

srđan jović

Izdavač: Blum
Godina izdanja: 2022.
Broj strana: 394
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-029-4
Cena: 999 RSD
Cena sa popustom: 899 RSD

Početkom XIII veka p. n. e. na poluostrvu Atika rađa se buduća prestonica veličanstvene imperije, čiji će civilizacijski model dominirati na globalnoj sceni društveno-političkih odnosa naroda i država više od 30 stoleća.

Ova knjiga pokriva zlatno doba atinske države, od njenog ujedinjenja, preko Drakonovih i Solonovih zakona, uspostavljanja demokratije i parlamentarizma, Salaminske bitke, Pizistratove tiranije, Kimonovih osvajanja, sve do Peloponeskog rata.

Autor nam razumljivim jezikom pruža uzbudljiv istorijski prikaz nekada najvećeg helenskog polisa – neprikosnovenog hegemona – istovremeno ga oživljavajući grčkom mitologijom, anegdotama i legendama. Atinska imperija je štivo dragoceno ne samo zaljubljenicima u antiku već i svima onima koji žele da steknu dublji uvid u razvoj demokratske misli i njen odraz na savremenog čoveka, kao i uspostavljanje etičkih i estetskih normi po kojima se i danas naša civilizacija ravna.

Edicija Kiklopi

Atinska imperija

Srđan Jović (1985), profesor istorije, rođen je u Smederevskoj Palanci. Odrastao je u Velikoj Plani, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Ljubav prema istoriji odvela ga je na niški Filozofski fakultet – Departman za istoriju. Kao student, bio je društveno veoma angažovan i zainteresovan za politička zbivanja i promene kojima je društvo izloženo. Tokom studija završio je New Policy School, ispred organizacije „Inicijativa mladih za ljudska prava”, čiji je bio član. Živi i stvara u Nišu, a kao honorarni novinar piše tekstove na portalu „Novi Svet”. Autor je istorijsko-političkog romana Osmeh optuženika.

Ostala izdanja iz ove edicije: