atinska imperija: istorija atine do peloponenskog rata

srđan jović

Izdavač: Blum
Godina izdanja: 2022.
Broj strana: 394
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-029-4
Cena: 999 RSD
Cena sa popustom: 899 RSD
poklon pakovanje 100 RSD
Ukoliko poklanjate knjigu drugoj osobi popunite polja „isporuka na drugu adresu" na strani za naručivanje.

Početkom XIII veka p. n. e. na poluostrvu Atika rađa se buduća prestonica veličanstvene imperije, čiji će civilizacijski model dominirati na globalnoj sceni društveno-političkih odnosa naroda i država više od 30 stoleća.

Ova knjiga pokriva zlatno doba atinske države, od njenog ujedinjenja, preko Drakonovih i Solonovih zakona, uspostavljanja demokratije i parlamentarizma, Salaminske bitke, Pizistratove tiranije, Kimonovih osvajanja, sve do Peloponeskog rata.

Autor nam razumljivim jezikom pruža uzbudljiv istorijski prikaz nekada najvećeg helenskog polisa – neprikosnovenog hegemona – istovremeno ga oživljavajući grčkom mitologijom, anegdotama i legendama. Atinska imperija je štivo dragoceno ne samo zaljubljenicima u antiku već i svima onima koji žele da steknu dublji uvid u razvoj demokratske misli i njen odraz na savremenog čoveka, kao i uspostavljanje etičkih i estetskih normi po kojima se i danas naša civilizacija ravna.

Edicija Kiklopi

Atinska imperija

Srđan Jović (1985), profesor istorije, rođen je u Smederevskoj Palanci. Odrastao je u Velikoj Plani, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Ljubav prema istoriji odvela ga je na niški Filozofski fakultet – Departman za istoriju. Kao student, bio je društveno veoma angažovan i zainteresovan za politička zbivanja i promene kojima je društvo izloženo. Tokom studija završio je New Policy School, ispred organizacije „Inicijativa mladih za ljudska prava”, čiji je bio član. Živi i stvara u Nišu, a kao honorarni novinar piše tekstove na portalu „Novi Svet”. Autor je istorijsko-političkog romana Osmeh optuženika.

Ostala izdanja iz ove edicije: