priručnik za diktatore

brus bueno de meskita

odlomak iz knjige

Izdavač: Blum
Prevod: Milica Kecojević
Godina izdanja: 2023.
Broj strana: 462
Povez: Broširano
Format: 20 x 13 cm
Pismo: Latinica
ISBN: 978-86-6070-042-3
Cena: 1098 RSD

Priručnik za diktatore

Da li ste ambiciozni? Budite se noću okupani znojem zbog uzbudljivih snova u kojima vidite sebe na vrhu piramide, obučeni u blještavu uniformu na kojoj od ordenja nema mesta više ni za izviđačku značku? Savest vas ne muči često i susigurno se niste zbog nje probudili. Gajite snove o bezgraničnoj moći koja će vam omogućiti da vaš narod, (možda čak i pokoji susedni, što da ne!?) oslobodite bilo kakvih egzistencijalnih dilema o tome šta je najbolje za njih? Ne prezate od korupcije jer cilj, pogotovu onaj viši, opravdava sva moguća sredstva? Onda je ovo, bez ikakve sumnje knjiga za vas.

De Meskita i Smit, dva ugledna univerzitetska profesora, politkologa stručnjaka za međunarodne odnose, napisali su ovaj kultni priručnik, preveden na brojne svetske jezike, za sve ambiciozne i beskrupulozne ljude koji neće prezati ni od čega da bi ostvarili svoju osnovnu fiziološku potrebu: da se dočepaju vlasti. I to je tek lakši deo posla. Ostati na tronu mnogo je teže i nijedna žrtva nije dovoljno velika da bi se taj cilj i ostvario. Naravno, ovo je knjiga i za sve nas koji se i posle toliko preživljenih diktatura i dalje učimo kako da ih prepoznamo i da se efikasno borimo njih.

Priručnik za diktatore ogoljava možda i najstariji zanat na svetu i ne, nije u pitanju onaj časniji, koji vam je prvo pao na pamet, već onaj vladarski. Sa puno stručne analize, humora i ironije, pred vama se odigrava drevna predstava uzurpiranja vlasti, samo što ovog puta ne dobijamo objašnjenja iz medija koje kontrolišu interesne grupe, već od stručnjaka koji precizno mapiraju i definišu istinsku prirodu diktature.

Šta se dešava iza kulisa velikih državnih udara, revolucija, pa čak i demokratskih izbora koji su neretko tek paravan za diktature? Kako su to radili vrhunski majstori svog zanata, oni poznatiji poput Mobutua Sese Seka, Lenjina, Mugabea, Huseina, Kim Džong Una, Mao Cedunga, Fidela Kastra, pa do onih koji izbegavaju svetlost pozornice – mešetara sa Volstrita i izvršnih direktora megakorporacija poput Karli Fjorine iz HP-a, ili pak onih mikrodiktatora kao što je izvesni Robert Rizo, gradski menadžer kalifornijskog gradića Bel, koji je uspeo da iskoristi svoju naizgled beznačajnu poziciju i nezakonito se obogati. Pravila su jednostavna i treba ih uporno slediti bez mnogo preispitivanja.

PRAVILO 1
Pobrini se da ti pobednicka koalicija bude što manja.
PRAVILO 2
Potrudi se da ti nominalni selektorat bude što veci.
PRAVILO 3
Kontroliši tokove prihoda.
PRAVILO 4
Kljucne ljude koji te podržavaju placaj taman toliko da ti ostanu verni.
PRAVILO 5
Ne uzimaj novac iz džepa svojih pristalica kako bi narodu omogucio bolji život.

 

Ovde je važan keš. Vođi su potrebni novac, zlato i dijamanti da održava stotine svojih dvoraca, hrani hiljadu svojih žena, kupuje automobile za milione ulizica pod svojom čizmom, pojačava kraljevske vojne snage i da mu pritom ostane dovoljno sitniša da ga deponuje na svoje brojne račune u švajcarskim bankama.

Mobutu Sese Seko, predsednik Zaira

Edicija Kiklopi

BRUS BUENO DE MESKITA (1946) doktorirao je politikologiju na Univerzitetu u Mičigenu 1971, a dobio je i počasne doktorate od Univerziteta u Hroningenu i Univerziteta u Hajfi. Predaje politikologiju na Univerzitetu u Njujorku. Godinu dana je bio predsednik Asocijacije za internacionalne studije, a takođe je i član Američke akademije nauka i umetnosti. Autor je 23 knjige, više od 140 članaka i brojnih prikaza u Njujork tajmsu, LA tajmsu, Čikago tribjunu i mnogim drugim listovima.
ALASTER SMIT (1967) profesor je međunarodne politike na Univerzitetu u Njujorku, a ranije je predavao na Jejlu i Univerzitetu u Vašingtonu. Doktorirao je politikologiju na Univerzitetu u Ročesteru, a završio je osnovne studije hemije. Član je Američke akademije nauka i umetnosti. Autor je 5 knjiga, preko 60 članaka i mnogobrojnih prikaza u najvećim svetskim medijima.

Ostala izdanja iz ove edicije: