Moj deda je plesao bolje od svih – dragulj savremene ukrajinske književnosti

Moj deda je plesao bolje od svih

U prodaji novo Blumovo izdanje!

U pitanju je fantastični roman Moj deda je plesao bolje od svih mlade, ali uspešne ukrajinske spisateljice Katerine Babkine.

Sada već odrasli ljudi, Nina, Ljilja, Miša, Lesja i Dima najbolji su drugari još iz školske klupe – tačnije, prve tri klupe u srednjem redu – koji su se upoznali i sprijateljili 1. septembra 1991, godine koju je obeležilo proglašenje ukrajinske nezavisnosti. Međutim, isprepletanost života petoro prijatelja seže generacijama unazad, a tragična smrt jednog od njih samo će ojačati njihovu bliskost.

Roman Moj deda je plesao bolje od svih sastavljen je od niza lirskih, nostalgičnih, na mahove dirljivih epizoda o životu pet porodica u vrtlogu istorije: još od Drugog svetskog rata, preko posleratnih nedaća, sovjetskog raspada, rata u Donjecku, sve do današnjih talasa emigracije mladih. Ove tople, porodične priče na fonu velikih istorijskih događaja uče nas suočavanju sa prošlošću, ma koliko ona ponekad bila teška. Katerina Babkina je napisala briljantno delo savremene ukrajinske književnosti koje govori o povezanosti generacija, potrebi za ljubavlju i pripadanjem, usamljenosti i svemu što ona nosi sa sobom, gubicima, onim značajnim i beznačajnim, opravdanim i bezrazložnim – delo koje nas iznad svega podseća da čak i usamljeni, odbačeni, slomljeni ljudi mogu ne samo da prežive već i da prihvate taj život, i da, uprkos svemu, na kraju uvek postoji mogućnost za sreću.

Ukrajina je nekada bila deo Sovjetskog Saveza, a čak i pre toga je imala veoma komplikovanu, uzbudljivu i herojsku istoriju. Sada pokušavamo da prevaziđemo tešku prošlost. To je dobra zemlja za pisanje. Ukrajinski jezik je prelep i melodičan, svojom fleksibilnošću dozvoljava ogromno umeće izražavanja, prosto je neverovatan! Mislim da je to jedan od najboljih jezika za pisanje. Iskreno, mislim da sam zbog tog jezika i počela da pišem. Ima mnogo interesantnih i kul ukrajinskih knjiga koje su prevedene – bacite pogled na njih!, izjavila je Katerina Babkina u jednom intervjuu za The Writing University. Potpuno se slažemo sa njom, a vi?