Karahasanovo delo prevedeno na kineski jezik!

Karahasanovo delo prevedeno na kineski jezik!

Divna vest za sve ljubitelje književnosti, posebno stvaralaštva Dževada Karahasana, našeg književnika, dramskog pisca, esejiste, romansijera, jednog od najsnažnijih i najupečatljivijih prozaista sa naših prostora i, nesumnjivo, jednog od najznačajnijih i najnagrađivanijih evropskih pisaca današnjice, čija su dela dosad prevedena na 15 svetskih jezika.

Naime, u Šangaju je upravo objavljen i kineski prevod Karahasanovog romana Što pepeo priča! To izdanje će uskoro biti predstavljeno i na najvećem kineskom sajmu knjiga u Šangaju.

Roman Što pepeo priča govori o persijskom mistiku Omaru Hajamu, a u njega su smeštena tri dela: prvi „Sjeme smrti”, drugi „Utjeha noćnog neba” i treći „Miris straha”. Svi naslovi su simbolični i nose određenu mistiku i poruku.

„Radeći na romanu zapravo sam želio razumjeti svog junaka, pustiti ga da slobodno djeluje, onako kako odgovara njegovom biću, a ne onako kako sam ja to zamislio. Pokušao sam rekonstruisati njegovu epohu, što je moguće tačnije i vjernije. Kako je rad na romanu odmicao, tako su se sličnosti epoha sve jasnije pokazivale”, izjavio je sam Karahasan.

Ovo delo karakterišu konkretni i univerzalni odgovori autora na brojna pitanja, a krasi ga jednostavno narativno pripovedanje i uverljiv istorijski opis života u Persiji, u kojoj se odvija radnja romana.

Karahasan je takođe i autor romana Istočni diwan, Šahrijarov prsten, Sara i Serafina, Noćno vijeće, knjiga pripovedaka Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta, kao i knjiga eseja O jeziku i strahu, Dnevnik selidbe, Knjiga vrtova.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu, radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salzburgu, a predavao na univerzitetima u Sarajevu, Salcburgu, Getingenu i Berlinu. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i ovogodišnji laureat Geteove nagrade.

 

Izvor: https://radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/u-sangaju-objavljen-kineski-prijevod-remek-djela-dzevada-karahasana/385781?fbclid=IwAR1AuTVPHhTR3dFK5IH2VeolaAvcw8HHh4FpZWwtsTRZE-0xG8ulanPZKWM