Kako je sve internet uticao na književnost?

Kako je sve internet uticao na književnost?

Sa pojavom interneta promenili su se i vidovi svakodnevne zabave, poslovanja, obrazovanja, pa čak i umetnosti. Takozvana Digitalna revolucija nije mimoišla ni beletristiku.

Pojavili su se novi književni oblici, poput bloga i posta. Iako su još uvek neafirmisani u akademskim krugovima, možda će se i to promeniti u (skorijoj?) budućnosti.

Književnost se umnogome demokratizovala. Nije više potrebno napisati knjigu, tražiti izdavača i tek onda objaviti knjigu (i to ako imamo sreće). Možemo reći da se na internetu književni tekstovi objavljuju u realnom vremenu. Autori imaju mogućnost da na svojim društvenim mrežama ili blogovima objavljuju radove i stupe u dodir sa čitaocima bez ikakvih posrednika.

Pošto pisanje za blog ili post ne zahteva toliko vremena i napora kao pisanje, recimo, romana, možemo pretpostaviti da će to ohrabriti veći broj ljudi da se oprobaju u književnim vodama, što neizbežno dovodi do hiperprodukcije. Takođe, ne postoji mogućnost da će vam rukopis biti odbijen. Pošto sami upravljate svojim profilom, sami odlučujete da li ćete i kada objaviti tekst.

Nezaobilazno pitanje jeste literarni kvalitet tekstova nastalih na internetu. Svaka hiperprodukcija obično rezultira manjkom kvaliteta, ali da li je u ovom slučaju možda drugačije? Svakako, dobra strana ove savremene tekovine jeste što pruža mogućnost mnogim mladim i neafirmisanim autorima da se izraze. To je šansa za mnoge talente koji iz različitih razloga ne mogu da napišu/objave čitavu knjigu, ali zato mogu da zablistaju i oduševe čitaoce kratkim književnim formama na svojim profilima i platformama.