konci kraljevstva

juri erera

Kada Umetnika koji poseduje neverovatan pesnički talenat otkrije Kralj (lokalni narko-bos), on će ga imenovati za svog dvorskog pesnika. Svojom poezijom Umetnik uspeva da rekonstruiše dušu narko-kartela, opevavši sav sjaj i raskoš sveta gde se vlada gvozdenom rukom i bez skrupula, a intrige neumorno pletu. Prvobitno sa ciljem da veličaju i popularizuju sam kartel, te pesme će na kraju odigrati važnu ulogu u njegovoj propasti. Sa svojom specifičnom kombinacijom lirskog i uličnog jezika, pesničkih figura i slenga, Konci kraljevstva predstavljaju ne samo uzbudljiv prikaz života u sirotinjskim četvrtima prepunim droge, oružja i sukoba već i svojevrsni dijalog sa književnom tradicijom na koju se Erera nadovezuje: srednjovekovnim baladama i romansama, arhetipskim matricama bajki, ali i sa aktuelnim i u Meksiku dominantnim podžanrom narko-literature. Apokaliptični kriminalni milje, tako popularan u Holivodu, autor vešto kombinuje sa svojim filigranski preciznim i svedenim književnim postupkom.

 

Juri Erera važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala, i to ne samo u Meksiku i Južnoj Americi već i u Sjedinjenim Državama, gde ima status kultnog književnog superstara.

 

U pitanju je prvi deo Ererine nezvanične Trilogije, zajedno sa dva naredna romana, Znaci koji će prethoditi kraju svetaRazmena tela. 

 

Knjiga uskoro izlazi iz štampe!

JURI ERERA (1970), jedan od najboljih savremenih meksičkih pisaca, urednik, politikolog i univerzitetski profesor. Rođen je u Aktopanu, u Meksiku. Diplomirao je političke nauke na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika, magistrirao kreativno pisanje na Univerzitetu u Teksasu, a doktorirao hispanistiku na Berkliju. Dosad je objavio romane Konci kraljevstva (2004), Znaci koji će prethoditi kraju sveta (2009), Razmena tela (2013), Diez planetas (2019), La estación del pantano (2022), kao i brojne priče i dve knjige za decu. Prvi roman njegove neformalne trilogije, Konci kraljevstva, ovenčan je nagradama Frontera de Palabras (2003, Meksiko) i Otras Voces, Otros Ámbitos (2009, Španija), gde ga je žiri od 100 različitih stručnjaka – kritičara, urednika, kulturnih novinara – proglasio najboljim fikcijskim delom objavljenim u Španiji. Znaci su Ererin prvi roman preveden na engleski; proglašen je najboljom prevedenom knjigom 2016, a našao se i na mnogim književnim top-listama (The Guardian, NBC news…). Poslednji deo trilogije, Razmena tela, ušao je u najuži izbor za Oksford-Vајdenfeldovu i Međunarodnu dablinsku književnu nagradu. Nemački prevod cele trilogije nagrađen je priznanjem „Ana Zegers”.

Pripremamo i sledeća izdanja: