moj brat, mesija

Martin Vopenka
Kad bi se u bliskoj budućnosti usred Evrope pojavio novi Mesija, da li bi ga ljudi prihvatili? I da li bi bilo moguće uspostaviti novu religiju?
Godina je 2096. Suša traje već dugi niz godina. Korito reke Vltave je presušilo, ali nada postoji zahvaljujući naučnom projektu koji odbija sunčeve zrake u stratosferi. Eli se rađa u praškoj četvrti Holešovice dok pada prva kiša.
Godina je 2168. Marek, Elijev stariji brat, nalazi se u grčkom naselju u blizini planine Olimp i drži propovedi onima koji su preživeli najgori progon u ljudskoj povijesti. U ovom trenutku samo nepokolebljiva šačica vjeruje da je mučenik Eli Mesija.
Istančanim osećajem za psihologiju svojih likova, autor pokazuje koliko boli, ljubavi, mržnje, sumnje i nade može doneti jedan život kada se njegov junak nađe u ulozi koju je u ljudskoj istoriji imao Isus. Po mišljenju autora, Isus nije bio čudotvorac, ali sama činjenica da je njegova ostavština preživela do danas čudo je samo po sebi.

Knjiga uskoro izlazi iz štampe!

Martin Vopenka, rođen u Pragu 1963. godine.  Književnik, izdavač, novinar i putnik. Direktor Udruženja čeških knjižara i izdavača, vlasnik izdavačke kuće Práh. Dobitnik je Zlatne vrpce  2016. godine za roman Nova planeta  i bio je nominovan u istoj kategoriji 2014. godine za posljednji deo svoje trilogije Spící tajemství (Tajna spavanja). Njegove knjige prevedene su na engleski, poljski, ruski, arapski i rumunski jezik.

Pripremamo i sledeća izdanja: